Duizeligheid

Wat is duizeligheid?

Duizeligheid is een veelvoorkomende klacht en de kans op een ernstige oorzaak is gering. Behandelingsmogelijkheden zijn niet bij iedere oorzaak voorhanden. Duizeligheid gaat vaak gepaard met angst, stress en vermoeidheid wat invloed kan hebben op het dagelijks functioneren.

Symptomen / klachten

Duizeligheid is voor zorgverleners te onderscheiden in drie vormen:

  1. Licht gevoel in het hoofd
  2. Onzekerheid bij bewegen
  3. Draaiduizeligheid (BPPD)

Oorzaken en fysiotherapie

Licht gevoel in het hoofd (1)

Het gevoel bijna flauw te vallen of een zweverig gevoel, heeft vaak relatie met het hart- en vaatsysteem. Een medisch specialist moet beoordelen welke behandelvorm mogelijk van invloed kan zijn op afname van klachten. De fysiotherapeut zal dan na verwijzing van de specialist een behandeling op maat maken. 

Onzekerheid bij bewegen (2)

Disbalans tijdens bewegen is een minder ontwikkeld gebied in de medische wereld.

  • Gevoel onvast ter been te zijn
  • Komt veel voor onder ouderen
  • Klachten bij opstaan en lopen, die verdwijnen bij zitten
  • Bijna altijd in combinatie met meerdere lichamelijke aandoeningen: zoals gewrichtsaandoeningen, spierzwakte, medicatiegebruik ect.

De fysiotherapie behandeling dient zich o.a. te richten op: versterking van de balans en kracht in de benen (onderste extremiteit). Ook is het belangrijk om te stimuleren en motiveren om, eventueel met een hulpmiddel, in beweging te blijven.

BPPD (3)

Draaiduizeligheid uit zich door acute aanvalsgewijze draaiduizeligheid, die ontstaan door bewegingen van het hoofd. Deze vorm van duizeligheid heeft te maken met het evenwichtsorgaan, die in het binnenoor zit. De draaiduizeligheid is zeer heftig maar duurt kort (seconden tot minuten). Afname van klachten ontstaan op basis van tijd, vaak binnen 4 weken of onder invloed van herhaling, waarbij de fysiotherapeut een belangrijke rol kan spelen!

De diagnose BPPD wordt door een medisch specialist is gesteld en hierna kan de fysiotherapeut na een vraaggesprek, onderzoek een duidelijke uitleg gebruik maken van de Epley manoeuvre.

Vormen van duizeligheid, die wij niet kunnen behandelen

  • Neuritis vestibularis: constante, hevige draaiduizeligheid met vegetatieve verschijnselen (zweten, misselijk, bleek, onrust ect)
  • Ziekte van Menière: draaiduizeligheid met gehoorvermindering en oorsuizen
  • Vestibulaire migraine: aanvalsgewijs bij VG: migraine

Heeft u last van duizeligheid en wilt u meer informatie, of wilt u weten of fysiotherapie of manuele therapie u bij deze klachten kan helpen? Neem dan contact met ons op. 

ME Fysio, fysiotherapie, J.C. Beetslaan 157 Hoofddorp
× STEL JE VRAAG VIA WHATSAPP