Wat is een Foamroller en wat kun je ermee?
Foamroller
Foamrollers, je ziet ze steeds vaker in elke sportschool en bij de fysiotherapeut. Ook wij raden klanten aan een foamroller te gebruiken.
Wat is het?
Een foamroller is een schuimachtige (foam) koker/rol, met een gladde of gehobbelde/geblokte structuur. Foam rolling is een (self) myofascial release techniek. Dit betekent een manier om zelf spieren en bindweefsel (myo= spier, fascia= bindweefsel) te ontspannen. Dit doe je door met de roller over de triggerpoints (pijnlijke spierknopen/punten) te rollen. Je bepaalt zelf hoeveel druk je op de spier zet door je eigen lichaamsgewicht te gebruiken. Net als een triggerpoint-/sport-/fysiomassage is het geen pijnvrije behandeling.
Foamrollers zijn er in diverse maten en structuren, dit omdat je niet voor elke spiergroep dezelfde foamroller kunt gebruiken. Het behandelen van je bilspier of bovenbenen zul je sneller met een grote bredere foamroller doen, terwijl je het masseren van de kuit of onderkant van de voet eerder met een kleine smalle doet. Naast de foamrollers heb je ook triggerpointballen, hiervan is de werking hetzelfde. Deze zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor triggerpoints tussen de schouderbladen, maar kunnen ook voor de onderkant van de voet gebruikt worden.
Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een spierknoop, of te wel een verharding in de spier. Een actieve triggerpoint kan naast lokale drukpijn ook een uitstralende pijn in een ander gebied geven.
Klachten kunnen zich uiten door:
– Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling.
– Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid.
– Verminderde kracht bij aanspannen van de spier.
– Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag.
– Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien of rillerig zijn.
Een triggerpoint kan op heel veel manieren ontstaan. Veel voorkomende oorzaken zijn:
– Overbelasting (bijvoorbeeld RSI/CANS klachten of door sporten).
– Door het maken van een verkeerde beweging.
– Een ongeluk gehad.
– Langdurig in een verkeerde (meestal statische) houding.
– Beschadiging van weefsel, na een operatie of bij een hernia of meniscusletsel.
– Langere tijd niets (of weinig) aan beweging gedaan (bijvoorbeeld door gips, of het lopen op krukken).
– Psychologische factoren zoals stress, depressie en vermoeidheid.
– Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk).
– Chronische infecties en allergieën.
Wat doet de foamroller en hoe gebruik je hem?
- Het verbetert de doorbloeding van de spieren.
- Door over de triggerpoints te rollen, zullen de afvalstoffen beter en sneller afgevoerd worden.
- Het vermindert de pijn van de triggerpoints.
- Het vermindert het stijve of vermoeide gevoel in spieren.
- Het zorgt voor minder spierpijn.
Je kunt de foamroller dus goed gebruiken om jezelf te behandelen/masseren bij pijnlijke spieren/spierknopen. Verder kun je de foamroller ook gebruiken bij kracht en balans oefeningen.
Nu gaan we alleen in op de eerste manier, het gebruik als self release methode.
Voor de meeste spiergroepen is het makkelijk om de foamroller op de grond te leggen en er langzaam met de pijnlijke spiergroep over heen te rollen. De spiergroep die je behandelt moet ontspannen zijn (niet in aangespannen toestand). Je kunt zelf de positie op de rol en de druk bepalen. Belangrijk is om de druk geleidelijk op te voeren en niet door je eigen pijngrenzen heen te gaan. Rol een aantal keer over de pijnlijke plek heen of houd de druk op het pijnlijkste punt vast.
Wil je voor een bepaalde spiergroep weten hoe je de foamroller het beste kunt gebruiken, neem dan contact op met één van onze fysiotherapeuten.
Wil je de triggerpoints door een fysiotherapeut van ME Fysio laten behandelen, kies dan voor een triggerpointbehandeling zoals onder andere dry needling.
Door: Fysiotherapie ME Fysio, in Hoofddorp