Knieklachten: Voorste kruisband ruptuur

Wat is een voorste kruisband ruptuur?

De voorste kruisband (VKB) is een diagonale bandstructuur die zich binnen in de knie bevindt. Wanneer de voorste kruisband (nagenoeg) volledig gescheurd is wordt dit een voorste kruisband ruptuur genoemd. Ruptuur = scheur. 

Oorzaken

Een ruptuur van de voorste kruisband komt met name voor tijdens sportactiviteiten waar acute stops of verandering van bewegingsrichting en sprongen en landingen in voorkomen, zoals in hockey, voetbal, basketbal en skiën. 

In ongeveer in 30% van de gevallen is er sprake van een contactmoment, zoals een voetballer die aangetikt of getackeld wordt tijdens het wegdraaien. In ongeveer 70% van de gevallen is er geen sprake van een contactmoment, zoals bij een verkeerde landing na een sprong, overstrekking van de knie of het naar binnen zwikken van de knie tijdens het wegdraaien.

Symptomen / Klachten

Tijdens het ontstaansmoment kan er een ‘knap’ of ‘ pop’ geluid of sensatie gehoord of gevoeld worden. Dit gaat gepaard met hevige pijnklachten en de huidige activiteit moet gestopt worden. In korte tijd zal er een forse zwelling ontstaan in de knie. De voorste kruisband is belangrijk voor de stabiliteit van de knie, wanneer deze gescheurd is leidt dit op korte (veelal ook op lange) termijn tot instabiliteitsklachten van de knie.

Behandeling en fysiotherapie

Een arts of fysiotherapeut zal enkele vragen stellen en een lichamelijk onderzoek doen om een mogelijke scheur van de voorste kruisband in kaart te brengen en eventuele schade aan andere kniebanden of de meniscus uit te sluiten. Wanneer er na aanleiding van de vragen en het onderzoek een kans bestaat dat de voorste kruisband gescheurd is zal de arts of fysiotherapeut je doorverwijzen voor aanvullend onderzoek middels een MRI-scan. Als daaruit blijkt dat er een ruptuur van de voorste kruisband is zijn er twee opties: operatief of conservatief behandelen. 

  • Operatieve behandeling: er zal door middel van een operatie een ‘nieuwe’ kruisband in de knie geplaatst worden, dit wordt bij voorkeur gedaan met een hamstringpees. Een deel van de knieschijfpees of een externe pees (van een ander persoon, dit komt zelden voor) kunnen ook gebruikt worden. Na de operatie komt u bij de fysiotherapeut voor een revalidatie traject. Deze revalidatie duurt over het algemeen 6 tot 9 maanden.
  • Conservatieve behandeling: er vindt geen operatie plaats. Onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt de spierkracht en stabiliteit van en rondom (lage rug, bekken, heupen en voeten) de knie getraind. Dit om het gebrek aan stabiliteit vanuit de voorste kruisband (gedeeltelijk) op te vangen.

Denkt u dat u een voorste kruisband ruptuur heeft, wilt u meer informatie of een afspraak, neem dan contact met ons op. 

ME Fysio, fysiotherapie, J.C. Beetslaan 157 Hoofddorp
× STEL JE VRAAG VIA WHATSAPP