Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt cliënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Met oedeemfysiotherapie wordt de afvoer van het vocht gestimuleerd.
https://www.kngf.nl/vakgebied/specialismen/oedeemfysiotherapeut.html

Oedeemfysiotherapie richt zich op het verminderen van omvang van het oedeem, pijnvermindering, functieverbetering, afname van infectiekans en zelfmanagement.

Oedeemfysiotherapie bestaat vaak uit manuele lymfedrainage. Dit is een massagetechniek om vocht af te voeren. Vaak wordt dit gecombineerd met specifieke oefeningen. Binnen de oedeemfysiotherapie kan ook gebruikt worden gemaakt van bandageren en tapen.

Oedeemtherapie richt zich op het lymfestelsel. Door het hele lichaam zitten lymfevaten die naar lymfeknopen draaien. Het ‘afvoerputje’ van het lymfevocht zit bij de sleutelbenen. Vocht zal dus altijd daar naartoe gedraineerd worden.

Wanneer het lymfestelsel intact is kunnen de normale wegen van afvoer gebruikt worden, bijv bij een operatie.

Wanneer het lymfestelsel niet meer intact is, bijvoorbeeld wanneer er lymfeknopen verwijderd zijn of beschadigd door bestraling, moet er gebruik worden gemaakt van omwegen. Het sluitstuk van de behandeling is dan vaak een TEK. Dit is een therapeutisch elastische kous, welke in de volksmond vaak ‘steunkous’ genoemd wordt. De kous gaat de terugstroom van vocht naar het aangedane lichaamsdeel tegen.

Voor vragen of behandeling kunt u contact opnemen met ons.

ME Fysio, fysiotherapie, J.C. Beetslaan 157 Hoofddorp
× STEL JE VRAAG VIA WHATSAPP