Dry Needling

Zoals de naam dry needling al zegt (Engelse vertaling dry needle = droge naald), is dit een nieuwe vorm van fysiotherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een dunne acupunctuurnaald. Met deze naald ontspannen verhardingen in de spier Dry Needling(de zogenoemde triggerpoints, spierknopen), effectief en snel. Dry Needling wordt als onderdeel van een totale behandeling gebruikt. Vaak gericht op het verbeteren van (chronische) spierproblemen/klachten.

Intake en onderzoek

Bij elke behandeling wordt eerst gestart met een intakegesprek en een onderzoek om de klachten en doelen van de cliënt in kaart te brengen en zo te kijken wat de cliënt nodig heeft en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Indien in het onderzoek naar voren komt dat de klachten komen door spierproblematiek en er verhardingen in de spieren gevonden worden kan er gekozen worden voor dry needling. Gekeken wordt naar de hele spierketen en niet alleen de spier waar de cliënt de pijn voelt.

Wat is dry needling?

Dry needling is een officiële behandelmethode, die mag worden toegepast als je hiervoor bevoegd bent. Al onze therapeuten hebben hun diploma voor de dry needling. U kunt zien dat wij geregistreerd zijn op de officiële website van Myopain http://www.myopain.nl/index.php/afgestudeerden

Dry needling wordt vooral veel gebruikt bij (chronische) spierklachten.

Dry NeedlingEr wordt gekeken naar de herkenbare uitstralende pijn die de cliënt aangeeft en vanuit welke spieren deze kan komen. De pijn hoeft niet van de pijnplek zelf te komen, maar kan zijn oorsprong in een andere spier hebben (reffered pain). Wij gaan in de spier waar de pijnklachten vandaan komen opzoek naar de zogehete triggerpoints (spierknopen/verhardingen/pijnpunten), deze zullen wij needlen (prikken).

Wij bewegen de naald dan op en neer. Het kan zijn dat de spier dan als reactie een soort schokje (twitch) geeft, waarna deze ontspant. Het lichaamseigen pijndempingssysteem wordt daardoor geactiveerd en de spierknoop raakt ontspannen en minder actief, waardoor de uitstralende pijn ook minder wordt.

Het inbrengen van het naaldje wordt bijna niet gevoeld. Op het moment dat er een spierknoop geraakt wordt, kan de spier als reactie hierop kort aanspannen (twitchen), dit kan soms wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij ook bekende pijn voelt, is de kans erg groot dat de behandeling ook een positief resultaat geeft. De spier zal soepeler worden, de pijn minder en de beweeglijkheid groter.

Het kan zijn dat u het tijdens de behandeling warmer krijgt of wat gaat zweten. Dit verdwijnt snel weer. De eerste behandeling zullen wij ons beperken in het aanprikken van de spieren, om zo eerst te kijken hoe u hierop reageert.
Dry needling wordt gebruikt als een onderdeel van de behandeling. Er wordt altijd naar de oorzaak van de klachten gekeken. Daarom wordt het gecombineerd met oefentherapie of mobilisaties. Ook zullen wij de cliënt rekoefeningen voor thuis meegeven en u adviseren veel water te blijven drinken.

Meestal is verbetering direct voelbaar.

Dry needling is NIET hetzelfde als acupunctuur

IMGS3524Bij de klassieke acupunctuur zijn de meridianen/energiebanen vaak het uitgangspunt. Bij dry needling wordt gekeken naar de anatomie, uitstralingsgebieden (reffered pain) van de spieren en verhardingen in de spieren. Het effect wordt verklaard vanuit fysiologische processen.

Bij de klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden op diverse plekken in het lichaam geplaatst, deze blijven daar enige tijd in zitten. Bij dry needling wordt vaak van één naald gebruik gemaakt, die op en neer bewogen wordt en kortdurend de spier behandelt.

Met name het verklaringsmodel achter de dry needling heeft ervoor gezorgd dat dry needling een erkende fysiotherapeutische behandelmethode is.

Wat is een triggerpoint en hoe voelt het?

Een triggerpoint is een spierknoop, of te wel een verharding in de spier. Een actieve triggerpoint kan naast lokale drukpijn ook een uitstralende pijn in een ander gebied geven.

Klachten kunnen zich uiten door:
– Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling.
– Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid.
– Verminderde kracht bij aanspannen van de spier.
– Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag.
– Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien of rillerig zijn.

Een  triggerpoint kan op heel veel manieren ontstaan. Hieronder een aantal veel voorkomende oorzaken:
– Door het maken van een verkeerde beweging.
– Een ongeluk gehad.
– Langdurig in een verkeerde (meestal statische) houding.
– Overbelasting (bijvoorbeeld RSI/CANS klachten of door sporten).
– Beschadiging van weefsel, na een operatie of bij een hernia of meniscusletsel.
– Langere tijd niets (of weinig) aan beweging gedaan (bijvoorbeeld door gips, of het lopen op krukken).
– Psychologische factoren zoals stress, depressie en vermoeidheid.
– Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk).
– Chronische infecties en allergieën.

Wat zijn indicaties voor dry needling

Dry Needling is vooral erg effectief bij (chronische) spierklachten.
Diagnoses waarbij wij veel resultaat hebben gezien zijn:
– Hoofdpijnklachten.
– Schouderklachten.
– Lage rugklachten.
– Tenniselleboog of golferselleboog.
– Andere RSI klachten als muisarm.

Bron

Dry Needling Systems © Amsterdam
www.myopain.com
www.triggerpoints.net

ME Fysio, fysiotherapie, J.C. Beetslaan 157 Hoofddorp
× STEL JE VRAAG VIA WHATSAPP