Orthopedische Revalidatie

Orthopedische revalidatie is bedoeld voor mensen die een orthopedische ingreep hebben gehad. Of voor mensen die door een orthopeed verwezen zijn naar de fysiotherapeut voor behandeling om een eventuele orthopedische ingreep te voorkomen. Orthopedische revalidatie is ook geschikt voor herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis, op het werk en/of door sport (botbreuken, enkel- of knieletsel, schouder- en elleboogklachten).

Orthopedie

Orthopedie is de leer van het steun- en bewegingsapparaat. Orthopedie, ook wel orthopedische chirurgie genoemd, is één van de oudste onderdelen van de geneeskunde. Alle aandoeningen die met het steun- en bewegingsapparaat te maken hebben worden behandeld. Dit kunnen banden, pezen, spieren, botten of gewrichten zijn.

Veel voorkomende orthopedische ingrepen zijn knie en heup operaties. Dit zijn bijvoorbeeld:
– nieuwe knie/knieprothese.
– nieuwe heup/heupprothese.
– voorste kruisbandoperatie.
– meniscusoperatie.

Maar orthopedie is veel breder en kan bijvoorbeeld ook een operatie aan de schouder, enkel of rug bevatten.

Intake/onderzoek

De revalidatieperiode start direct bij uw eerste bezoek aan ons. Dit kan zijn na ontslag uit het ziekenhuis, na verwijzing door de specialist of omdat u op eigen initiatief naar ons toegekomen bent. Als u geopereerd bent, is een verwijzing van de specialist verplicht.

Tijdens de eerste afspraak wordt een intake en onderzoek gedaan om de diagnose en ernst van de klachten in kaart te brengen en een beeld te krijgen van de mogelijkheden en beperkingen tijdens het sporten. Dit doen wij om meer informatie te krijgen waardoor wij u beter kunnen behandelen.

Behandeling

Het is belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie of gipsperiode te beginnen met de revalidatie. Dit om de mobiliteit (beweeglijkheid), spierkracht en stabiliteit op een verantwoorde manier zo snel mogelijk weer op te bouwen.

Het doel van de revalidatie verschilt per individu. Deze wordt samen met u als cliënt vastgesteld naar aanleiding van uw wensen en mogelijkheden. Bij de één kan dit zijn (top)sport oppakken op het oude niveau, bij een ander kan dit meer op algemeen dagelijkse activiteiten of werk gericht zijn.

Algemene (sub)doelen zullen zijn:
– verminderen van pijn.
– verbeteren van de mobiliteit/beweeglijkheid.
– vergroten van de spierkracht.
– vergroten van coördinatie.
– vergroten van de stabiliteit.
– vergroten van de belastbaarheid.
– vergroten van uithoudingsvermogen.

Wij hebben voor diverse aandoeningen behandelprotocollen. Tijdens de revalidatie wordt er zowel in de behandelkamer als in de oefenzaal behandeld. Onze praktijk is gevestigd in een fitnesscentrum van de Basic-Fit, hierdoor kunnen wij optimaal gebruik maken van veel (moderne) oefenapparatuur en is er veel ruimte voor functionele oefeningen. Naast de behandeling op de praktijk worden er ook leefregels/adviezen en oefeningen voor thuis meegegeven.

Indien u (bijvoorbeeld in de eerste fase van revalidatie) niet in staat bent om naar de praktijk toe te komen, zullen wij u bij u thuis behandelen tot u in staat bent om de behandeling op de praktijk te vervolgen.

Samenwerking orthopeden

U krijgt in het ziekenhuis een verwijzing mee van de orthopedie voor de fysiotherapie. Wij zullen als fysiotherapeuten een tussentijdse rapportage terugkoppelen aan de orthopeed. Tevens zullen wij bij een afwijkend beloop contact opnemen met de specialist om te overleggen over het revalidatieproces. Bij afronding van de behandeling maken wij een eindrapportage voor de orthopeed.

Bent u recent geopereerd of wordt u binnenkort geopereerd? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. U kunt ook van te voren een afspraak plannen op een datum na de operatie zodat u zeker weet dat u meteen kunt starten met de behandeling.

ME Fysio, fysiotherapie, J.C. Beetslaan 157 Hoofddorp
× STEL JE VRAAG VIA WHATSAPP