Traumarevalidatie

Traumarevalidatie is een specialistisch onderdeel binnen de fysiotherapie. Dit wordt gedaan door een daarvoor opgeleide fysiotherapeut. Traumarevalidatie richt zich op het herstel van cliënten met ernstig letsel of trauma, vaak na een ongeluk. Denk aan fracturen, spierscheuren, gewrichtsluxaties, of na operaties. De behandeling hangt af van het soort trauma, maar ook van de persoonlijke omstandigheden van de cliënt. Samen wordt er een behandelplan gemaakt, afgestemd op de persoonlijke doelen.

Intake/onderzoek
U komt met een verwijzing van de specialist bij ons. Deze specialist kan bijvoorbeeld een (trauma)chirurg zijn. Tijdens de eerste afspraak wordt een intake gedaan. Dit bestaat uit een uitgebreide anamnese en fysiotherapeutisch onderzoek om de ernst van het letsel te beoordelen, een beeld te krijgen van de mogelijkheden en beperkingen in het dagelijks leven en het niveau van lichamelijke conditie, spierkracht , mobiliteit en coördinatie vast te leggen. De fysiotherapeut doet een aantal metingen/testen met u. Later in het behandeltraject zullen deze metingen/testen opnieuw uitgevoerd worden om te beoordelen of de behandeling resultaat heeft en u hiermee vooruitgang boekt.

Behandeling, traumarevalidatie
De fysiotherapeut zal naar aanleiding van de intake beoordelen voor wat voor soort behandeling u in aanmerking komt.

Behandeling kan o.a. bestaan uit:
– Informatie over de aandoening, revalidatie en herstel
– Informatie over belasting/belastbaarheid, grenzen (her)kennen
– Adviezen met betrekking tot bewegen in het dagelijks leven
– Manuele technieken om de mobiliteit te vergroten
– Oefentherapie, gericht op mobiliteit, spierkracht, stabiliteit en coördinatie
– Functionele training, gericht op het hervatten van dagelijkse en/of sportactiviteiten
– Pijnmanagement

De fysiotherapeut geeft aan wanneer u weer meer mag gaan belasten, en welke activiteiten u mag hervatten, maar ook wanneer u juist rustiger aan moet doen om het herstel te bevorderen. Hiervoor worden protocollen gevolgd.

Indien u niet in staat bent om naar de praktijk toe te komen (bijvoorbeeld vlak na een operatie), komen wij bij u thuis om u daar te behandelen.

De trauma fysiotherapeut
De fysiotherapeut heeft specifieke scholingen gedaan om zich te specialiseren op traumarevalidatie en heeft hier ook veel ervaring mee. De fysiotherapeut geeft duidelijke uitleg en zal de voortgang van de revalidatie goed volgen. Soms zal het nodig zijn het behandelplan aan te passen, hiervoor kan ook tussentijds overleg plaatsvinden met uw specialist. Dit alles om te zorgen dat de persoonlijke doelen bereikt worden.

Wilt u meer informatie over traumarevalidatie of de vergoeding hiervan, neem dan contact op met één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten: Lisette Borst

 
ME Fysio, fysiotherapie, J.C. Beetslaan 157 Hoofddorp
× STEL JE VRAAG VIA WHATSAPP